Vägkarta för visionen om storskalig havsbaserad vindkraft på Åland

Åland samarbetar med Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet LUT

Ålands landskapsregering har inlett ett samarbete med LUT-universitetet. Universitetet ska ta fram en vägkarta för hur visionen för storskalig havsbaserad vindkraft på Åland kan genomföras.

Åland äger områdena, de goda natur- och vindförhållandena och läget mitt emellan två energitörstande regioner. Vi måste etablera gott samarbete med expertis för att på bästa sätt kunna ta vara på dessa värdefulla resurser. LUT-universitetet har stor kunskap på vindkraftsområdet, säger Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom (Hi).

Visionen för den storskaliga havsbaserade vindkraften inkluderar byggandet av gränsöverskridande elanslutningar mellan Finland och Sverige och därmed överföring av el till det nordiska elnätet. En betydande del av den producerade elen kan förädlas till andra energiformer (power-to-x) såsom vätgas, metanol, grön bensin/diesel/flygbränsle eller ammoniak. Det handlar om havsområden norr och söder om Åland som identifierats som mycket lämpliga för storskalig vindkraft till havs. Områdena omfattar sammanlagt cirka 1 000 km2 och har bra vindförhållanden och ändamålsenligt havsdjup. Om visionen förverkligas, kan det betyda fler än 500 vindkraftverk med en total nominell effekt på upp till 6 GW. För att uppnå detta, krävs privata investeringar på flera miljarder euro.

Potentialen för havsbaserad vindkraft på Åland är enorm. Dogger Bank vindkraftspark som är under uppförande i Nordsjön, kommer att vara världens största havsbaserade vindkraftspark, men potentialen på Åland är ännu större, säger Petteri Laaksonen, forskningsdirektör för LUT-universitets energisystemenhet.

Enligt Laaksonen var den totala elproduktionen i Finland år 2019 cirka 66 terawattimmar, vilket innebär att potentialen i Ålands vindkraft till havs skulle motsvara en ökning av den med ca 40 procent.

I den första fasen av projektet kommer man att utreda framtidsscenarierna för storskalig elexport – till exempel till Sverige. Man kommer också att undersöka potentialen för vätgasproduktion. Samtidigt kartläggs potentiella kommersiella aktörer och deras roll i de olika faserna av genomförandet.

Elnätets nya helhetsutformning ska modelleras, eftersom det skapar grunden för alla lösningar för kommersialisering av el, säger Olli Pyrhönen, dekan vid LUT-universitets energisystemenhet. Överföringslösningar som krävs för grön el, främst från vindkraft, och vätgasekonomi som använder den, är för närvarande aktuella i flera länder och på EU-nivå.

Stora beslut fattas samtidigt på många håll och det finns fler möjliga utvecklingsriktningar. Vår expertis hjälper till att förstå fördelarna med de mest troliga scenarierna och omfattningen av investeringarna: inom vilken tidsram det är vettigt att bygga mer i olika regioner, hur el eller vätgas kan överföras, lagras eller användas lokalt i ny industriproduktion och hur det nya elnätet skulle utformas, säger Pyrhönen.

Scenarier för möjlig vätgasproduktion på Åland fortsätter i den andra fasen av studien med preliminära studier om möjligheterna till ytterligare vätgasraffinering.

Med power-to-x-teknik kan väte användas för att tillverka ett flertal produkter som redan har en utvecklad global marknad. Syntetiska transportbränslen och ammoniakbaserade gödningsmedel är exempel på dessa. Vår uppgift är att göra beräkningar för att synliggöra den tekniska och ekonomiska potentialen, avslutar Pyrhönen.

Ålands landskapsregering ser utbyggnaden av storskalig vindkraft till havs som ett mycket intressant utvecklingsområde och en framtida ekonomisk del av det åländska samhället.

Åland vill vara en viktig aktör inom förnybar energi i Norden. För att uppnå det, jobbar vi just nu på bred front med att knyta till oss kunskap och expertis. Vi fortsätter också förankra visionen bland politiker och tjänstemän i våra grannländer, säger utvecklingsminister Alfons Röblom.

Tilläggsuppgifter

Alfons Röblom, utvecklingsminister, Ålands landskapsregering, telefon +358 18 25 000

Stefan Fransman, teknisk samhällsstrateg, Ålands landskapsregering, telefon +358 18 25 000

Olli Pyrhönen, dekan, LUT-universitetet, telefon +358 40 516 6411, olli.pyrhonen@lut.fi

Petteri Laaksonen, utvecklingsdirektör, LUT-universitetet, telefon +358 40 508 8498, petteri.laaksonen@lut.fi