3 Energy Islands

De tre framtida energiöarna Bornholm, Gotland och Åland tecknar en avsiktsförklaring i syfte att dela kunskap, stärka engagemanget i samhället och underlätta affärsutveckling.

En överenskommelse mellan Bornholm, Gotland och Åland är startpunkten för ett nytt nätverk som ska bidra till att underlätta till den gröna omställningen på de tre öarna. Avsiktsförklaringen fokuserar på kunskapsutbyte och att stärka engagemanget på öarna genom att uppmärksamma de gemensamma utmaningarna och möjligheterna i omställningen mot ett förnyelsebart energisystem.

Öarna är strategiskt positionerade i Östersjön för havsbaserad energiproduktion och har även en central roll i att skapa värde på lokal nivå och en möjlighet att kunna förse Europa med förnyelsebar energi.

Kärnan i detta samarbete är övertygelsen om att kunskapsdelning är viktig för att trygga lokala fördelar i den gröna omställningen genom anbudsprocesser, initiativ på lokal och nationell nivå, möjlighet till nya jobb och lokal affärsutveckling. Samarbetet strävar också efter att göra öars röst hörd både nationellt och internationellt, samt bidra till den gröna energiomställningen utan att skada miljön.

Det första fröet sås med undertecknandet av avsiktsförklaringen. Nu ska det växa, i arbetsgrupper såväl som exempelvis forumet Baltic Energy Island Summit.

Signering kommer att äga rum den 22 januari 2024 klockan 11:30, och symboliserar öarnas gemensamma engagemang för att forma en grönare och mer hållbar morgondag. 
Signeringen går att följa i realtid via YouTube, på länken

https://www.youtube.com/live/d_wO_qKS7Ho?si=AHxWd10Vht4BrrhI.
Alla är varmt välkomna att delta via länken!