Barn och ungas tankar om vägtrafiken på Åland

I samband med arbetet gällande en ny åländsk vägtrafiklag har en barnkonsekvensanalys utförts. Nu finns rapporten samt en kortare och barnanpassad sammanställning tillgängliga på landskapsregeringens hemsida.

Vägtrafiklagstiftningen berör dagligen de flesta ålänningar oavsett ålder och således även barn och unga. Ålands landskapsregering har därför tillsammans med Rädda Barnen utfört en barnkonsekvensanalys.

Syftet med barnkonsekvensanalysen är att ta reda på hur den nya vägtrafiklagen kan komma att påverka barn, unga och barnfamiljers välfärd och tillgodoseendet av deras rättigheter i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Barnkonsekvensanalysen har utförts genom att barn, ungdomar och vårdnadshavare har hörts via ett riktat utskick under hösten 2022. Underlaget som har skickats har varit anpassat för olika åldersgrupper och mottagare, och har bestått av övningar, diskussionsmaterial och enkäter. Resultatet har sammanställts i en rapport.

En viktig del i processen med att höra barn och unga är att återkoppla vad deras arbete har resulterat i. Vi vill därför berätta att rapporterna nu finns tillgängliga på landskapsregeringens hemsida.

Ålands landskapsregering och Rädda barnen vill även rikta ett stort tack till alla de som har deltagit i arbetet. Vi har tagit del av alla de tankar, funderingar och åsikter som ni har framfört. Det är värdefullt för oss att höra era åsikter och att få ta del av era kloka synpunkter gällande trafiksäkerhet.