Lagförslag om ny åländsk vägtrafiklag skickas på remiss

Lagförslaget är en modernisering av den äldre lagen från 1983 och tar vägtrafiken in i samtiden. Lagförslaget innefattar en ny vägtrafiklag, en ny trafikbrottslag samt följdändringar av annan lagstiftning som exempelvis körkortslagen och lagen om besiktning och registrering.

Arbetet med den nya vägtrafiklagen har pågått i cirka två år och huvudfokus är att modernisera lagstiftningen utan att grundläggande trafikregler förändras. Lagförslaget innehåller flera nyheter, en nyhet är att ordningsboten tas bort och ersätts av en administrativ avgift vilket tillsammans med en tydligare lagstiftning förväntas öka rättssäkerheten och förenkla administrationen. En annan nyhet är rekommendationen om att gående som använder en gemensam gång- och cykelbana om möjligt ska gå längst till vänster i färdriktningen.

De större förändringarna i förslaget till ny vägtrafiklag redogörs för i lagförslagets allmänna motivering och en närmare presentation för medier kommer att hållas i början av hösten 2022. Förslaget kommer under hösten också att genomgå en barnkonsekvensanalys som utförs tillsammans med Rädda barnen på Åland.

- Vägtrafiken är ett lagområde där Åland har egen behörighet och genom att ta fram en egen åländsk lag istället för att använda en blankettlag utvecklar vi vår självstyrelse på ett sätt som är anpassat för Åland, vilket är något vi alltid ska sträva efter, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Lagförslaget finns tillgängligt på regeringens hemsida. Vägtrafiklagen berör alla som rör sig i trafiken och det finns möjlighet att lämna synpunkter på lagförslaget även om du eller din organisation inte utgör en remissinstans. Remisstiden går ut 17 oktober 2022.