Landskapsregeringen erbjuder hjälp med kost- och nutritionsfrågor
Folkhälsostrategi för Åland 2023-2030 identifierar matvanor som ett prioriterat område för att förbättra befolkningens hälsa. Som ett led i implementeringen av Åtgärdspaket 2023-2025 för att främja fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor har landskapsregeringen etablerat en resurs för styrning av kost- och nutritionsfrågor som bland annat ska bistå de som är ansvariga för offentliga måltider med råd.
Målen för projektet ”Styrning av kost- och nutritionsfrågor i landskapet” är bland annat kunskapsförmedling och stöd gällande de nationella näringsrekommendationerna, planering av matvaneundersökningar i den åländska befolkningen, utveckling av offentlig måltidsservice, samverkan med näringslivet och en övergripande kost- och nutritionsplan för landskapet. Arbetet med utveckling av offentlig måltidsservice ska genomföras främst under våren 2025 när de nationella näringsrekommendationerna har översatts till svenska, men förberedelser görs redan hösten 2024 och de som är ansvariga för offentliga måltider kan från och med nu konsultera landskapsregeringen.
Som en fortsättning på landskapsregeringens informationskampanj Heja! pilot-testas ett koncept för hälsosamma personalmåltider som utvecklats tillsammans med nätverket Bärkraft. Konceptet går under namnet Heja!-lunch och innebär att deltagande restauranger serverar lunchmåltider som eftersträvar att följa nationella näringsrekommendationer. Måltiderna ska bland annat innehålla mindre salt, mer grönsaker och rotfrukter, mer fullkornsprodukter och baljväxter, samt mindre rött kött. Syftet med Heja!-luncher är att minska risken för kostrelaterade sjukdomar och minska belastning på klimatet på grund av matkonsumtion. Förhoppningsvis kan konceptet inspirera till och öka intresse för hälsosamma matvanor i hela befolkningen.
”Genom att äta en kost som är i enlighet med näringsrekommendationerna minskar vi klimatpåverkan från kosten med minst 40% i Finland. Vi kan också minska risken för kostrelaterade sjukdomar och tillstånd, vilka är vanliga på Åland.” säger projektledare Anna-Maria Feldhoffer, Kostvetare, leg. Dietist och leg. Näringsterapeut.
Projektledare, Anna-Maria Feldhoffer, rekryterades i maj 2024 för projektet som tillhör Hälso- och sjukvårdsbyrån vid Social- och miljöavdelningen. Rapportering sker till en styrgrupp som tillsattes den 3 juni 2024.
Kontaktperson:
Anna-Maria Feldhoffer
anna-maria.feldhoffer@regeringen.ax
+358 18 25192