Landskapsförordning (2015:50) om register för fiskerinäringen

1 kap. Allmänna bestämmelser

1 §.  Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om register som avses i 4 § landskapslagen (2015:49) om verkställighet av den gemensamma fiskeripolitiken inom den Europeiska unionen.

2 kap. Fiskefartygsregister

2 §.  Fartyg som ska antecknas i fiskefartygsregistret

I fiskefartygsregistret ska antecknas, med beaktande av vad som stadgas i 5 § landskapslagen om verkställighet av den gemensamma fiskeripolitiken inom den Europeiska unionen, de fartyg och båtar vilka i denna förordning benämns fartyg med hemort i landskapet och som används för att bedriva fiske i förtjänstsyfte eller som används inom vattenbruket.

3 §.  Uppgifter som antecknas i fiskefartygsregistret

Som basuppgifter antecknas i registret de uppgifter som ska antecknas i registret enligt artikel 24 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG och enligt kommissionens förordning (EG) nr 26/2004 om registret över gemenskapens fiskeflotta.

Som uppgifter som behövs med tanke på registrets ändamål ska dessutom antecknas

1) fiskelicensens giltighet och avbrott i fråga om giltigheten av fiskelicensen,

2) personbeteckning eller företags- och organisationsnummer, kontaktuppgifter och språk för fartygets ägare och innehavare,

3) ägaruppgifter som gäller fartyget,

4) uppgifter som gäller innehav av fartyget, för högsjöfartyg också de uppgifter som enligt 10 § krävs om ägarförhållandena i och förvaltningen av sammanslutningar som är innehavare,

5) namn och personbeteckning samt uppgift om nationalitet och kontaktuppgifter för den som har rätt att rapportera ett fiskefartygs fångst,

6) uppgifter om de prickar som tilldelats fiskelicensinnehavaren och fiskefartyget med stöd av 60 och 62 §§ i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken (FFS 1188/2014) sådana de ska tillämpas i landskapet i enlighet med landskapslagen (2015:48) om tillämpning i landskapet Åland av bestämmelser i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken,

7) uppgifter om de prickar som tilldelats fiskefartygets befälhavare med stöd av 61 och 62 §§ i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken sådana de ska tillämpas i landskapet i enlighet med landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av bestämmelser i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken,

8) uppgifter om förbud att vara befälhavare på ett fiskefartyg som meddelats fiskefartygets befälhavare med stöd av 61 § i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken sådana de ska tillämpas i landskapet i enlighet med landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av bestämmelser i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken,

9) fartygsgrupp för fartyget enligt 4 §,

10) uppgifter om besiktning av fartyget,

11) uppgifter som gäller fiskelicens och specialtillstånd för fiske som fartyget beviljats,

12) uppgifter om fångstredskap som används på fartyget,

13) uppgifter om utmätningsåtgärder, säkringsåtgärder och verkställighetsåtgärder som gäller fartyget samt

14) ankomstdatum för registreringsansökan.

4 §.  Indelning av fartygen

Fartygen införs i fiskefartygsregistret och tilldelas igenkän-ningstecken enligt följande:

1) Fiskefartyg med en totallängd om minst 12 meter (högsjöfartyg) vars igenkänningstecken är AAL-1 samt ett löpande nummer.

2) Fiskefartyg mindre än 12 meter (kustfartyg) vars igenkänningstecken är AAL-3 samt ett löpande nummer.

3) Vattenbruksfartyg vars igenkänningstecken är AAL-4 samt ett löpande nummer.

Landskapsregeringen kan besluta om registerutrymmets maximistorlek för varje fartygsgrupp inom ramen för det registerutrymme som landskapet har tilldelats inom Finlands totala fiskekapacitet.

5 §.  Ansökningsskyldighet

Den som äger ett fartyg som avses användas för fiske i förtjänstsyfte eller vattenbruk, ska ansöka om registrering av fartyget hos landskapsregeringen. Till ansökan ska fogas en till riktigheten styrkt kopia av en handling som visar övergången av äganderätten samt, i fråga om fartyg som ska besiktigas, även kopior av besiktningsinstrumenten. Ansökan ska även inlämnas vid ändring av ett fartygs fiskekapacitet eller ägoförhållanden.

Registering av och förändringar av ett redan registrerat fiskefartygs fiskekapacitet kan godkännas av landskapsregeringen med beaktande av registerutrymmets tillgängliga fiskekapacitet.

6 §.  Registerutdrag och fiskelicens

Över antecknandet av fartyget i fiskefartygsregistret utfärdas ett registerutdrag. För fiskefartyg fungerar registerutdraget samtidigt som fiskelicens.

7 §.  Märkning av fartyg

Om märkning av fartyg som antecknats i fiskefartygsregistret anges i artikel 6 i den Europeiska kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 404/2011 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs.

8 §.  Fiske med oregistrerat fartyg

Ett fartyg får inte användas för fiske i förtjänstsyfte förrän registerutdraget och fiskelicensen utfärdats.

9 §.  Avregistrering av fartyg

Ett fiskefartyg kan avregistreras, om fiskefartygets befälhavare inte under innevarande år eller de två föregående kalenderåren har lämnat några fångstanmälningar för fiskefartyget av vilka det framgår att fartyget används för kommersiellt fiske eller om fartygets ägare skriftligen begär det.

Ett vattenbruksfartyg kan avregistreras ur fiskefartygsregistret om fartygets ägare skriftligen begär det. Fartyget kan även avregistreras om fartyget permanent har förts till utlandet eller riket.

Den som antecknats som ägare av ett fiske- eller vattenbruksfartyg ska ges tillfälle att bli hörd innan beslut om att avregistrera fartyget fattas.

10 §.  Kvarhållande av ett fiskefartygs registerutrymme

Om ett fiskefartyg avregistreras på ägarens begäran, har ägaren rätt att hålla kvar det avregistrerade fartygets registerutrymme för att användas för att registrera ett annat fiskefartyg eller öka fiskekapaciteten för ett registrerat fiskefartyg. En skriftlig begäran om kvarhållande av registerutrymmet ska lämnas in samtidigt som begäran om avregistrering av fartyget lämnas in.

Tillståndet för att hålla kvar registerutrymmet gäller för ett högst år efter att tillståndet beviljats. Tillståndet förfaller om registreringsansökan inte inlämnats inom den utsatta tiden.

11 §.  Skyldighet att anmäla om ändring i uppgifter som antecknats i fiskefartygsregistret och justering av registret

Har ett registrerat fartyg förstörts eller överlåtits till utlandet eller riket eller om det inte längre används för fiske i förtjänstsyfte eller om någon annan ändring skett i de uppgifter som antecknats i fiskefartygsregistret ska fartygets ägare ofördröjligen anmäla om ändringen till landskapsregeringen.

Har ändringen på något annat sätt kommit till landskapsregeringens kännedom kan landskapsregeringen, efter att ha hört den som saken gäller, ändra registeruppgifterna så att de motsvarar de ändrade förhållandena.

3 kap. Fiskarregister

12 §.  Fiskare som ska antecknas i fiskarregistret

Personer som är stadigvarande bosatta i landskapet och som bedriver fiske i förtjänstsyfte ska antecknas i fiskarregistret.

Fiskare indelas i grupper enligt följande:

- Grupp 1, fiskare som uppfyller kraven enligt 3 § landskapsförordningen (1996:32) om yrkesfiske.

- Grupp 2, fiskare som uppfyller kraven enligt 4 § landskapsförordningen om yrkesfiske.

- Grupp 3, övriga fiskare som bedriver fiske i förtjänstsyfte.

Med fiske i förtjänstsyfte avses i denna paragraf all försäljning av fångst.

Personer som är antecknade i fiskarregistret är skyldiga att på begäran av landskapsregeringen lämna i landskapsförordningen (1995:44) om yrkesfiske avsedda uppgifter om inkomster från fiske.

13 §.  Anmälningsskyldighet

Personer som är stadigvarande bosatta i landskapet och som avser att bedriva fiske i förtjänstsyfte ska anmäla sig till landskapsregeringen innan sådant fiske inleds.

14 §.  Registreringsbevis

Till den som har antecknats i fiskarregistret ska utfärdas bevis över registrering i registret.

4 kap. Särskilda bestämmelser

15 §.  Anmälningar och ansökningar

Anmälningar och ansökningar som avses i denna förordning görs skriftligen på blankett som erhålls av landskapsregeringen.

16 §.  Registrens offentlighet

På i denna förordning avsedda register tillämpas bestämmelserna i

1) landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet,

2) landskapslagen (2007:88) om behandling av personuppgifter inom landskaps- och kommunalförvaltningen och i

3) Rådets förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs, om ändring av förordningarna (EG) nr 847/96, (EG) nr 2371/2002, (EG) nr 811/2004, (EG) nr 768/2005, (EG) nr 2115/2005, (EG) nr 2166/2005, (EG) nr 388/2006, (EG) nr 509/2007, (EG) nr 676/2007, (EG) nr 1098/2007, (EG) nr 1300/2008, (EG) nr 1342/2008 och upphävande av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1627/94 och (EG) nr 1966/200.

17 §.  Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

Denna förordning träder i kraft den 1 september 2015.

Åtgärder som denna förordning förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2015:50